Toldi
Már a tízévesek is robotokat készítenek a Toldiban

Már a tízévesek is robotokat készítenek a Toldiban

Szülői kezdeményezésre indítottak Robotika szakkört a Toldi tagiskolában. Héra Zoltán igazgató egy konferencián győződött meg arról, hogy ezeknek az eszközöknek jelen kell lenniük a korszerű oktatásban.

Félmillió forint előteremtése nem volt könnyű: a TOLDISOK Alapítvány segítségével magánszemélyektől és cégektől kapott felajánlásokból vásároltak három tanulói robotot és egy tanári kiegészítő készletet. Felső tagozaton négy csoportot indítottak óriási érdeklődés mellett: összesen 48 gyermek jelentkezett. A tanárok önkéntesen, a munkaidejük terhére vállalták a tehetséggondozást.

– Nem árulom el, hogy melyik ikon, de rá fogsz jönni! – biztatta a számítógép előtt ülő ötödikes gyerekeket Héra Zoltán az egyik foglalkozáson, majd odasúgta nekünk: „ Egy évig mi tanítjuk őket, aztán már ügyesebbek lesznek nálunk… ”

A tanulók LEGO-ból készült irányítható robotokat alkottak. A gyerekek többsége nagyon szeret LEGO-val játszani, mert gyorsan variálható. Az eszköz játékos formában tanítja őket a programozásra, de nem kell programnyelven dolgozniuk. Ikonok sorrendbe rakásával, paraméterek változtatásával adnak utasításokat a robotoknak.

– Ők még nem érzik annak a súlyát, hogy mekkora ajándék lesz az eljövendő életükre, amit most kipróbálhatnak, megtanulhatnak – nézett körbe a tanteremben Héra Zoltán. – Az a kislány, aki egyetlenegy foglalkozáson van túl, ehhez képest a második órán már nagyon komoly feladatsort hozott össze, és próbált ki pillanatokon belül.

– Felkeltette az érdeklődésemet az építés meg programozás, engem ez nagyon érdekel– mondta a hetedik osztályos Bakó Bianka. – Egy kockát beprogramoztuk, hogy előre menjen előre, hátra, jobbra és balra. Ezzel elég sokat szórakoztunk órán, amikor sikerült, az jó élmény volt. Nem tervezem még a jövőmet, de otthon szoktam olyasmit csinálni, amihez kell a programozás. Kapcsolásokat készítek, a nagypapám nyomtatókat javít, neki szoktam segíteni.

A szakkörön megszerzett tudást a diákok a középiskolák informatika tagozatos osztályaiban bővíthetik majd, a legtehetségesebbek országos és nemzetközi versenyeken is megmérkőzhetnek. A digitális korszakváltás küszöbön áll a köznevelésben, az ipar pedig régóta szenvedi a digitálisan képzett szakemberek hiányát.

– Az iskolák tartanak pályaorientációs napokat, üzemlátogatásokra járunk, de a szakmák felé irányításban még nagyobb lehetőségek rejlenek – jegyezte meg az igazgató. – Például egy finn iskolában láttuk azt a jó gyakorlatot, hogy a környező vállalkozások a lecserélt eszközeiket átadták az iskola műhelyeinek. Úgy vélem, a robotika szakkör elindításával a Toldi előre tekintett a jövő felé, és azt várjuk, hogy a programozókat foglalkoztató cégek is nyissanak az oktatás felé. A digitális korszakváltás nem megy szemléletváltás és eszközök nélkül.

Forrás: sonline.hu